Virtuele Geschiedenis van Matthew Shadbolt
Matthew Shadbolt’s Virtual Histories
Anton Staartjes, KM Magazine, The Netherlands, Spring 1997
Original Text:
Het interactieve multimedia project 'Justitia Scientia' op cd-rom van Matthew Shadbolt is een reis langs feiten en gebeurtenissen uit de recente (Amerikaanse) historie. In het project figureren onder andere de FBI, de Unabomber en senator Edward Kennedy. Het gaat echter niet zozeer om de personen of instellingen zelf, maar om de directe of indirecte invloed die zij op de recente geschiedenis hebben gehad.
Door middel van de interactieve mogelijkheden legt Matthew Shadbolt in zijn project - fictieve - verbanden tussen op zichzelf staande stukjes van de geschiedenis. Zo creeert hij geschieden is die 'had kunnen zijn'. Door de genomen stappen inzichtelijk te maken, wordt het ontstaan van de (mogelijke) geschiedenis gevolgd. Geschiedenis bestaat niet alleen uit grote gebaren als oorlogen of maanreizen. Ook een onbetekenend auto-ongeluk bij Chappaquiddick draagt bij aan de geschiedenis. Dit is de essentie van het project. Matthew Shadbolt noemt het 'historiography', wat zoveel wil zeggen als de geschiedenis van de geschiedenis.
Na zijn opleidingen in Engeland - Yeovil College of Art en Kingston University - is Matthew Shadbolt op dit moment voor een tweejarig verblijf aan de Jan van Eyck Akademie te Maastricht verbonden. Hij houdt zich hier bezig met multimedia en video. Matthew Shadbolt : 'In Engeland verdeelde ik mijn tijd tussen beeldhouwen en kunstgeschiedenis. Je kunt zeggen dat ik me voor de helft van de tijd met de kunstpraktijk bezighield en voor de andere helft met kunsttheorie. Voor mij een logische combinatie. Er is altijd een wisselwerking tussen de praktijk en de theorie. De objecten die ik als beeldhouwer maakte hadden een achtergrond, ze kwamen ergens vandaan. Al heel snel ben ik fotografie gaan integreren met de objecten die ik maakte. Eerst als foto-objecten en later als registratie van projecten. Zo'n registratie zie ik niet als een simpele verslaglegging. De foto is voor mij een essentieel onderdeel van het project. Dat is dan ook de rode draad die door al mijn activiteiten loopt: de dingen die ik maak hebben een heel complexe achtergrond en besteen vaak uit een groot aantal onderdelen. Het maakt niet uit of die onderdelen uit op database bewaarde computerinformatie bestaan, of dat het bij elkaar gebrachte voorwerpen zijn. 'Ik heb bijvoorbeeld eens een kunstwerk gemaakt dat destond uit 250 gipsen afgietsels - zo'n twintig centimeter hoog - van schoolkinderen. Ik ben twee maanden bezig geweest om de modellen te maken en ze te beschilderen. Van het geheel heb ik een foto gemaakt. Die foto was het kunstwerk. Later ben ik die foto nog eens in een beeldbewerkingsprogramma gaan veranderen, zodat er alleen een lijnenspel overbleef. Zo heb ik hem als fax verstuurd. Voor mijn gevoel beperkt een kunstwerk zich niet tot het resultaat van alle bewerkingen, maar zijn alle achtergronden en omstandigheden erbij betrokken.'
Complexe bewerkingen
Het bewerken van de foto's in een beeldbewerkingsprogramma - Photoshop - was voor Matthew Shadbolt een eerste kennismaking met de mogelijkheden van computers. Pas hier in Nederland op de Jan van Eyck Akademie is hij verder gegaan met multimedia. 'Multimedia is technisch gesproken het combineren in digitale collages van beelden, animatie en geluid.
Hiervan slot geluid - en met name muziek - aan bij mijn activiteiten als musicus. Parallel aan mijn ontwikkeling kunstenaar heb ik als drummer in diverse bandjes gespeeld. Het werken met multimedia verenigt een aantal disciplines waar ik afzonderlijk op verschillende manieren al mee bezig was.
'Sinds mijn komst op de Jan van Eyck Akademie is de aard mijn werk steeds technischer geworden. Van mogelijkheden die de computerwerkplaats van de academie biedt om met diverse computers en bijbehorende programmatuur te werken, heb ik intensief gebruik gemaakt. Een van de belangrijkste gereedschappen is het programma Apple Media Tool. Dit is een autorware programma dat wordt gebruikt om alle verschillende onderdelen van een multimedia project zoals beeldfiles, geluidsfiles en Quicktime-filmpjes met elkaar te combineren. Apple Media Tool heeft de naam een 'simpel' programma voor beginner te zijn. Het werkt met de zogenaamde 'drag en drop' techniek, waarmee probleemloos bestanden met elkaar te combineren zijn. Toch zijn er met Apple Media Tool, zoals uit mijn cd-rom blijkt, complexe bewerkingen te maken. Ik werk er liever mee dan met een 'professioneel' authorware programma als Director, dat met de speciale programmeertaal Lingo werkt.
Overigens is er sinds kort op de academie de niewste versie van Director - Director 6.0 - die weer meer kan zonder deze programmeertaal. Maar ik heb er zelf nog niet mee gewerkt.'
Digital Flipbook
Bij het bekijken van 'Justitia Scientia' dringt zich de vergelijking met het internet op. In een omgeving die soms treffende overeenkomsten heeft met de Netscape interface, wordt van de ene naar de andere plaats 'gesurft'. Het is op het eerste gezicht niet altijd duidelijk waar de links verstopt zijn. Dit blijkt pas als men de cursor over een beeld, bijvoorbeeld een landkaart beweegt, waarna het beeld door de cursoraanraking vervormt. Via zo'n link kan er net als bij het internet naar een andere site, frame of infoscherm worden gesurft. De overeenkomst met het internet is niet toevallig. Shadbolt heeft veel van de beelden die hij voor 'Justitia Scientia' gebruikt van het net gehaald. Daarnaast heeft hij veel voorstellingen zelf gemaakt. Een aantal animaties zijn tot stand gekomen door gebruik te maken van een digitaal 'flipbook'. Een analoog flipbook is een stapel tekeningen die door snel achter elkaar te flapperen een bewegend beeld laten zien. Een digitaal flipbook is eigenlijk hetzelfde, maar dan met digitale middelen. Zo kunnen veertig beelden die, nadat ze door Photoshop achter elkaar gezet zijn, in Apple Media Tool een bewegend beeld laten zien. Andere animaties zijn gemaakt met het programma kunnen niet alleen 3D-objecten worden gemaakt die er 'levensecht' uitzen, maar ze kunnen met de animatietoepassing van dit programma ook in bewegende beelden worden omgezet. Een spectaculaire toepassing hiervan zijn de 'Quicktime VR' beelden. Met dit programma is het mogelijk om camerabewegingen te simuleren. Op diverse lokaties in 'Justita Scientia' kan de toeschouwer door de cursor te laten bewegen, virtueel rondkijken in bijvoorbeeld een baseball-stadion of op een terras van een chique hotel.
‘De projecten die ik in de toekomst wil gaan doen zijn een nadere uitwerking van alle onderdelen waar ik tot nu toe mee bezig ben geweest. Ik wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om een multimedia project te realiseren dat via het internet wereldwijd interactief is. Parallel aan dit project zal ik ook doorgaan met het publiceren van mijn kunstenaarsboeken. Zo ben ik nu op de ontwerpafdeling van de Jan van Eyck Akademie bezig met het maken van een boek over mijn digitale collages.’
CD-ROM en Multimedia
CD-ROM's zijn voornamelijk bekand vanwege de niet te stuiten vloedgolf van computerspelletjes. Wie virtueel een massamoord wil begaan of het universum redden, heeft een ruime keus. Hiernaast is zijn er op cd-rom ook veel educatieve computerprogramma's en nuttige databases als telefoon - en woordenboeken. Wie het echter in de literaire of beeldendekunsthoek zoekt, zal merken dat er maar weinig krenten in de pap zitten. Toch zijn er beeldend kunstenaars die net als Matthew Shadbolt van het medium gebruik maken. Dit zal echter zelden in een commerciale toepassing zijn. De toepassing van cd's is in KM regelmatig aan de orde geweest. Het voordeel van de cd is de prijs en het enorme opslagvermogen. Een nadeel van cd's is dat ze langzaam zijn. De snelheid waarme een computer een cd-rom kan lezen, blijft ver achter bij de leessnelheid van een harde schijf of floppy. De industrie probeert hier wat aan te doen door de snelheid van de cd-drives te verhogen. Hoe snel de cd-drives ook worden, ze zijn op dit moment nog steeds geen partij voor de snelheid van de hard schijven van de computer zelf. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Wanneer het gaat om het opslaan van grote hoeveelheden computerinformatie, zoals hoge resolutie beeldfiles of te installeren computerprogramma's, is de cd een goedkope en praktische informatiedrager. Anders wordt het wanneer het gaat om programma's die vanaf de cd moeten 'draaien'. Met een enkel programma lukt dit prima, ook van een 'langzame' cd drive. Als het programma eenmaal in het werkgeheugen van de computer is geladen, zal het (meestal) zonder problemen draaien. De bottleneck is vaak het openen van hulpfiles of databestanden.
Als er van interactieve mogelijkheden gebruik wordt gemaakt door de computer iets te vragen of een opdracht te geven, moet er van de cd-rom informatie worden opgehaald. Dit kan dan eindeloos lang duren of zelfs vastlopers of 'crashes' opleveren. De remedie hiertegen is niet uitsluitend met een 'snelle' computer met een 'snelle' drive te werken. Ook bit het maken van de cd-rom kan er rekening gehouden worden met de problemen die kunnen optreden bij de datatransfer.
Authorware Programmas
Interactieve multimedia worden gemaakt met authorware programmas. Matthew Shadbolt gebruikte Apple Media Tool. Naast dit programma zijn er nog meer authorware programma's, waarvan Director van de firma Macromedia een van de bekendste is. Het is zowel voor Macintosh als Windows verkrijgbaar. Zoals bij een opmaakprogramma beeld-en tekstfiles digitaal bij elkaar geplaskt worden, zo kan een authorware programma in een 'tijdlijn' een collage maken van niet alleen tekst en beeldfiles, maar ook van digitale animaties en video. De interface is het (op het beeldscherm zichtbare) contact tussen gebruiker en programma. Door hierin 'links' aan te brengen kan een bestand worden opgeroepen of een animatie worden gestart. Een link is niets anders dan een plek in de interface - dat kan in de vorm van een knop of een stukje tekst zijn - dat als een 'schakelaar' werkt om de computer taken te laten uitvoeren. De maker van een interactief project kan zelf veel doen om zijn multimedia project zo snel en foutloos mogelijk te laten werken. In de eerste plaats door een slimme keuze van beeld-en animatiefiles. Grote beelden waarin alle kleuren zijn toegepast die een computer kan weergeven (miljoenen), zijn natuurlijk prachtig, maar het duurt soms lang voordat ze 'geladen' zijn. Om nog maar te zwijgen van beeldvullende full colour animaties.
Door steeds te schipperen met het formaat, resolutie, aantal kleuren en een aanvaardbaar resultaat, kunnen de bestanden zo klein mogelijk gehouden worden. Ook kan, als een project door het authorware programma gemaakt is, nog eens goed worden gekeken hoe het project qua programmeercodes in elkaar zit. Met de nodige kennis van zaken zijn veel programmeer-codes efficeinter te hierschrijven en kunnen ook 'bugs' (programmeerfouten) worden verwijderd. Hierdoor kan een multimedia project vele malen sneller werken.
Translation:
The interactive multimedia project 'Justitia Scientia' on the cd-rom of Matthew Shadbolt is a journey through facts and events from recent (American) history. The project includes the FBI, the Unabomber and senator Edward Kennedy. However, it is not so much about the persons or institutions themselves, but about the direct or indirect influence they have had on recent history. Through the interactive possibilities, Matthew Shadbolt makes - in his project - fictional - connections between isolated pieces of the history. This is how he creates what is 'could have been'. By making the steps taken transparent, the (possible) history is tracked. History does not only consist of major gestures such as wars or moon trips. An insignificant car accident at Chappaquiddick also contributes to history. This is the essence of the project. Matthew Shadbolt calls it 'historiography', which means as much as the history of history. Maastricht connected. He is involved in multimedia and video here. Matthew Shadbolt: 'In England I divided my time between sculpture and art history. You can say that I was involved in art practice for half the time and for art the other half. A logical combination for me. There is always an interaction between practice and theory. The objects that I made as a sculptor had a background, they came from somewhere. Very soon I started to integrate photography with the objects I made. First as photo objects and later as registration of projects. I don't see such a registration as a simple report. The photo is an essential part of the project for me. That is the common thread that runs through all my activities: the things I make have a very complex background and often consisted of a large number of components. It does not matter whether the components consist of computer information stored in the database or whether they are brought together. 'For example, I once made a work of art that originated from 250 plaster casts - about twenty centimeters high - of school children. I spent two months making the models and painting them. I made a picture of the whole. That photo was the artwork. Later I changed that photo into an image editing program, so that only a line play remained. So I sent it as a fax. In my opinion, a work of art is not limited to the result of all edits, but all backgrounds and circumstances are involved. '
Complex operations
For Matthew Shadbolt, editing the photos in an image editing program - Photoshop - was a first introduction to the possibilities of computers. Only here in the Netherlands at the Jan van Eyck Academy did he continue with multimedia. 'Multimedia is technically speaking the combination in digital collages of images, animation and sound. This is accompanied by sound - and in particular music - in my activities as a musician. Parallel to my development artist I have played as a drummer in various bands. Working with multimedia brings together a number of disciplines that I have already been working on in different ways. 'Since my arrival at the Jan van Eyck Academy, the nature of my work has become increasingly technical. I have made intensive use of the possibilities that the computer workplace of the academy offers to work with various computers and associated software. One of the most important tools is the Apple Media Tool program. This is an authorware program that is used to combine all different parts of a multimedia project such as image files, sound files and Quicktime movies. Apple Media Tool has the name of being a 'simple' program for beginners. It works with the so-called 'drag and drop' technique, with which files can be easily combined with each other. Still, with Apple Media Tool, as my CD-ROM shows, complex edits can be made. I prefer to work with it than with a 'professional' authorware program as Director, which works with the special programming language Lingo. By the way, there is recently the newest version of Director - Director 6.0 - at the academy that can do more without this programming language. But I haven't worked with it myself yet. "
Digital Flipbook
When viewing 'Justitia Scientia', the comparison with the internet comes to mind. In an environment that sometimes has striking similarities with the Netscape interface, surfing is done from one place to another. At first glance it is not always clear where the links are hidden. This is only apparent when the cursor is moved over an image, for example a map, after which the image is distorted by the cursor touch. Just like with the internet, you can surf to another site, frame or information screen via such a link. The agreement with the internet is no coincidence. Shadbolt has taken many of the images that he uses for 'Justitia Scientia' off the net. He has also made many performances himself. A number of animations have been created by using a digital 'flipbook'. An analog flipbook is a stack of drawings that show a moving image by flapping in quick succession. A digital flipbook is actually the same, but with digital means. For example, forty images that, after being placed behind each other by Photoshop, can show a moving image in Apple Media Tool. Other animations are made with the program, not only can 3D objects be created that look 'lifelike', but they can also be converted into moving images with the animation application of this program. The 'Quicktime VR' images are a spectacular application of this. With this program it is possible to simulate camera movements. At various locations in 'Justita Scientia', the viewer can move the cursor, virtually look around in a baseball stadium or on a terrace of a chic hotel. Shadbolt: 'The projects that I want to do in the future are a further elaboration of all the parts that I have been working on so far. I want to investigate the possibilities of realizing a multimedia project that is globally interactive via the internet. Parallel to this project, I will also continue to publish my artists' books. In the design department of the Jan van Eyck Academy, for example, I am currently busy making a book about my digital collages. '
CD-ROM and Multimedia
CD-ROMs have mainly been awarded because of the unstoppable tidal wave of computer games. Whoever wants to virtually commit a mass murder or save the universe, has a wide choice. In addition, there are also many educational computer programs on CD-ROM and useful databases such as telephone and dictionaries. However, if you look for it in the literary or visual arts corner, you will notice that there are few currants in the pie. Yet there are visual artists who, just like Matthew Shadbolt, use the medium. However, this will rarely be in a commercial application. The use of CDs has been regularly discussed in KM. The advantage of the CD is the price and the enormous storage capacity. A disadvantage of CDs is that they are slow. The speed with which a computer can read a CD-ROM is far behind the reading speed of a hard disk or floppy. The industry is trying to do something about this by increasing the speed of the CD drives. No matter how fast the CD drives become, they are still no match for the speed of the hard drives of the computer itself. That in itself does not have to be a problem. When it comes to storing large amounts of computer information, such as high resolution image files or computer programs to be installed, the CD is a cheap and practical information carrier. It is different when it comes to programs that have to 'run' from the CD. With a single program this works fine, also from a 'slow' CD drive. Once the program has been loaded into the computer's memory, it will (usually) run without problems. The bottleneck is often the opening of help files or data files. If interactive options are used by asking the computer something or giving an order, information must be retrieved from the CD-ROM. This can then take an endless amount of time or even cause crashes or 'crashes'. The remedy for this is not to work exclusively with a 'fast' computer with a 'fast' drive. When creating the CD-ROM, account can also be taken of the problems that may occur during data transfer.
Authorware Programs
Interactive multimedia is made with authorware programs. Matthew Shadbolt used the Apple Media Tool. In addition to this program, there are more authorware programs, one of the best known being Director of the Macromedia company. It is available for both Macintosh and Windows. Just as with a layout program image and text files are digitally pasted together, an authorware program can make a collage in a 'timeline' of not only text and image files, but also of digital animations and video. The interface is the (visible on the screen) contact between user and program. By adding 'links' here, a file can be called up or an animation can be started. A link is nothing more than a place in the interface - that can be in the form of a button or a piece of text - that works as a 'switch' for the computer to perform tasks. The creator of an interactive project can do a lot to make his multimedia project work as quickly and error-free as possible. In the first place through a smart choice of image and animation files. Large images in which all colors that a computer can display (millions) are applied are of course beautiful, but it sometimes takes a long time before they are 'loaded'. Not to mention full screen full color animations. By always compromising with the format, resolution, number of colors and an acceptable result, the files can be kept as small as possible. Also, if a project has been created by the authorware program, a good look can be taken at how the project is structured in terms of programming codes. With the necessary knowledge, many programming codes can be rewritten efficiently and 'bugs' (programming errors) can also be removed. This allows a multimedia project to work many times faster.